';
side-area-logo

Yurt Dışı Teknik Müşavirlik Hizmetleri Destekleri

Bu genelge yayımlanan 2014/10 sayılı “Teknik Müşavirlik Hizmetlerine Sağlanacak Devlet Yardımları Hakkında Karar”a istinaden hazırlanmış ve 29189 sayılı Resmi Gazete’de 28 Kasım 2014 gününde yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

ekonomi

Kararın asıl amacı; teknik  müşavirlik firmalarına sağlanan proje, yurtdışı ofis, istihdam, yurtdışı reklam-tanıtım-pazarlama, fuar katılım, pazar araştırması, yazılım, mesleki sorumluluk sigortası, uluslararası mesleki yarışmalara katılım, en az 4 katılımcı firma ile düzenleyecekleri yurtdışı heyetler ve yurtdışında girmiş oldukları ihaleler sonucunda aldıkları teknik müşavirlik işleri için yapılan harcamaların desteklenmesidir. Bu bağlamda, bu amaç doğrultusunda gerçekleştirilecek olan faaliyetlere ilişkin giderler Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu çerçevesinde desteklenecektir.

Bu noktada Teknik Müşavirlik Şirketi’nin ne olduğunu açıklamak gerekir. Teknik Müşavirlik Şirketi;

  • Proje ve sözleşme yönetimi
  • Fizibilite, nazım (master) planlama ve etki değerlendirme hizmetleri
  • Ön araştırma ve programlama hizmetleri,
  • Mimarlık ve mühendislik tasarım hizmetleri, bunlar için gerekli etütler,
  • Tasarım yönetimi hizmetleri,
  • Kredi raporu hazırlanması,
  • Teknoloji, malzeme ve teçhizat seçimi ve standartlarının belirlenmesi,
  • Metraj, keşif, teknik ve idari şartname hazırlanması,
  • İhale yönetimi, danışmanlığı ve değerlendirme hizmetleri,
  • İnşaat yönetimi,
  • Mesleki, teknik, mali ve inşaat kontrolörlüğü ve denetimi,
  • Çevre etki değerlendirme hizmetleri,
  • Haritalama hizmetleri,
  • Sanayi tesislerini işletmeye alma ve işletme danışmanlığı,
  • Risk analizi ve yönetimi,
  • Sağlık ve güvenlik yönetimi,
  • Yangın güvenliği danışmanlığı

Faaliyetlerinin birini veya bu faaliyetlerin birden fazlasını yürüten şirketlerdir.

Karar kapsamında sağlanacak destekler şu şekildedir:

Proje Desteği:İşverenler tarafından açılan ihaleler neticesinde hizmet, vekâlet veya eser niteliğindeki teslimatlarına karşılık olarak imzalanan sözleşmelerde TMŞ’ler;

a) Sözleşme bedeli 2.000.000 ABD Doları’na kadar olan projeler için %20 oranında, en fazla 300.000 ABD Doları,

b) Sözleşme bedeli 2.000.000 ABD Doları’ndan 5.000.000 ABD Doları’na kadar olan projeler için %15 oranında, en fazla 500.000 ABD Doları

c) Sözleşme bedeli 5.000.000 ABD Doları’ndan 10.000.000 ABD Doları’na kadar olan projeler için %10 oranında, en fazla 750.000 ABD Doları,

ç) Sözleşme bedeli 10.000.000 ABD Doları ve üzerinde olan projeler için %7,5 oranında, en fazla 1.000.000 ABD Doları desteklenmektedir.

Yurtdışı Ofis Desteği: En fazla 7 (yedi) yurt dışı ofis için;

a) Kira Desteği : Yıllık 40.000 ABD Dolarını aşmamak kaydıyla kira bedelinin % 50’si,

b) İstihdam Desteği : T.C. vatandaşı Yönetici Personel için, yıllık 60.000 ABD Dolarını aşmamak kaydıyla brüt maaşın % 50’si, Büro Personeli için, yıllık 36.000 ABD Dolarını aşmamak kaydıyla brüt maaşın % 50’si,

c) Danışmanlık Desteği : Yıllık 30.000 ABD Dolarını aşmamak kaydıyla harcamaların %50’si,

en fazla 6 (altı) yıl süreyle karşılanmaktadır.

Reklam, Tanıtım ve Pazarlama Desteği: Yıllık en fazla 100.000 ABD Dolarını aşmamak kaydıyla reklam, tanıtım,  pazarlama ve halkla ilişkiler harcamalarının % 50’si en fazla 6 (altı) yıl süreyle karşılanmaktadır.

Pazar Araştırması Desteği: Yurt dışı pazar araştırması gezilerine ilişkin giderler yılda en fazla 5 adet olmak üzere, %70 oranında ve yurt dışı pazar araştırması gezisi başına en fazla 5.000 ABD Doları karşılanmaktadır.

Yurtdışı Fuar Katılım Desteği: Sektörel nitekli uluslararası fuar katılımlarında, m2 üzerinden öden stant kirası (ilave stand hizmetleri dâhil), tanıtım etkinlikleri, ulaşım (ekonomi sınıfı uçak) ile konaklama giderleri (oda ve kahvaltı) %50 oranında, fuar başına en fazla 15.000 ABD Dolarına kadar karşılanmaktadır.

Seminer ve Konferans Katılım Desteği: Yurtdışında düzenlenen sektörel nitelikli uluslararası seminer ve konferanslara katılım halinde, en fazla 2 (iki) şirket çalışanının, yol, konaklama (oda ve kahvaltı) ve katılım bedelleri %50 oranında, organizasyon başına en fazla 5.000 ABD Dolarına kadar karşılanmaktadır.

Teknik Müşavirlik ve Teknik Müşavirlik Heyet Programı Desteği: Müteahhitlik ve teknik müşavirlik heyeti programları kapsamında; her bir firmadan 2 (iki) temsilcinin ulaşım ve konaklama giderleri %50 oranında karşılanmaktadır. Bakanlık tarafından hedef ülkelere yönelik organize edilen teknik müşavirlik heyeti programlarında destek oranı %90 olarak uygulanmaktadır.

Yurtdışı Eğitim Desteği: Firmaların teknik personelinin yurt dışı teknik eğitim programlarına katılımı halinde, program başına 2 (iki) çalışanın yol, konaklama ve katılım giderleri %50 oranında, yıllık en fazla 50.000 ABD Dolarına kadar karşılanmaktadır.

Yazılım Desteği: Bilgisayarlı tasarım kapsamında satın alınan veya kiralanan yazılım ürünlerinin lisanslarına ilişkin harcamalar %50 oranında, yıllık en fazla 50.000 ABD Doları desteklenmektedir.

Mesleki Sorumluluk Sigortası Desteği: Yurtdışında üstlenileni teknik müşavirlik projeleri kapsamındaki mesleki sorumluluk sigortası yükümlülüklerinden kaynaklanan poliçe alım giderleri %50 oranında, yıllık en fazla 50.000 ABD Doları desteklenmektedir.

Uluslararası Mesleki Yarışmalara Katılım Desteği: Uluslararası mesleki yarışmalara katılımlar yol, konaklama (oda ve kahvaltı), katılım bedeli, dosya satın alma, yer görme bedeli giderleri %50 oranında, organizasyon başına azami 10.000 ABD Doları tutarında desteklenmektedir.