';
side-area-logo

T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı: Verimlilik Artırıcı Proje (VAP) Desteği – 2021 Yılı Çağrısı

T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından teklif çağrısına çıkılan Verimlilik Artırıcı Proje (VAP) Desteği ile;

KDV hariç toplam bedeli en fazla 1 milyon Türk Lirası

Geri ödeme süresi 5 yıldan az olan projelere

Geri ödeme süresi 5 yıldan az olan projelere

Elektrik üretim faaliyeti gösteren lisans sahibi tüzel kişiler dışındaki yıllık toplam enerji tüketimleri 1.000 TEP ve üzeri olan ticaret ve sanayi odası, ticaret odası veya sanayi odasına bağlı olarak faaliyet gösteren ve her türlü mal üretimi yapan işletmeleri destekleyecektir.

Gönüllü anlaşma destekleri kapsamında ise işletmelerin geçmiş 5 yıllık enerji yoğunluklarının ortalaması olan referans enerji yoğunluğuna göre, önceden taahhüt ederek üç yıllık izleme dönemi sonunda ortalama en az %10 oranda enerji yoğunluğunu azaltan işletmelere hibe şeklinde devlet desteği verilmektedir.

SUN Danışmanlık olarak 16 yıllık tecrübemiz ile ilgili program kapsamında sizlere profesyonel destek sunmaktan mutluluk duyacağımız programa ilişkin detaylı bilgiler aşağıda bulunmaktadır.

Verimlilik Arttırıcı Projeler
Son Başvuru Tarihi 2021 Mayıs ayı içerisinde
Azami Destek        5.000.000,00 TL
Azami Destek Oranı %30
Proje Süresi Geri dönüş süresi 5 yıldan az
Gönüllü Anlaşma
Son Başvuru Tarihi 31.12.2021
Azami Destek 1.000.000 TL
Azami Destek Oranı %30
Proje Süresi 3 yıl içerisinde
Uygun Başvuru Sahipleri Asıl faaliyet alanı elektrik üretimi olan, elektrik üretim lisansına sahip tüzel kişiler dışında kalan, yıllık toplam enerji tüketimleri asgari 500 ton eşdeğer petrol (TEP) olan ticaret ve/veya sanayi odasına bağlı olarak faaliyet gösteren, her türlü mal üretimi yapan ve imalat sektöründe faaliyet gösteren işletmeler

 

 

 

 

Program Detayları

 

·           Verimlilik artırıcı projeler ekipman, sistem, kojenerasyon sistemi ve atık ısıdan elektrik üretimi sistemini içermektedir.

·           İkinci el ekipmanlar, uygulamasına başlanmış olan projeler, leasing yöntemiyle yapılan projeler, yakıt dönüşümüne yönelik projeler, kapasite artışı ve yeni tesis kurulumuna yönelik projeler, taşıt alımına yönelik projeler, üretilen ısı/elektriği satma amaçlı projeler, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı projeler ile kriterlere uymayan diğer projeler kabul edilmemektedir.

·           Verimlilik artırıcı projelerde proje başlangıç tarihinden itibaren 2 yıl içinde TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Standardı belgesinin alınması gerekmektedir.