Kozmetik Ürün Güvenlilik Değerlendirmesi
Piyasaya sunulan kozmetik ürünlerin satışa sunulmadan önce insan sağlığı ve güvenliği açısından testlere tabi tutulması gereklidir. TİTCK Kozmetik Yönetmeliği’nde açıklanan yeterli güvenlik değerlerini sağlayamayan ürünler kozmetik ürün olarak satışa sunulamazlar. Eğer ürünün içerisinde bulunan kimyasallar halk sağlığını tehdit eder özellikler taşıyorlarsa, bahsi geçen ürünlerin satışı yasaklanır ve mevcut ürünler piyasadan toplanır. Bununla beraber üründen sorumlu firmaya da Sağlık Bakanlığı tarafından kamu sağlığını tehdit etmek ve yan sebeplerden oldukça ağır cezalar kesilebilir.
Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacak olan güvenlilik değerlendirmesi bir kozmetik ürün için; ürün bileşenlerinin toksikolojik karakterini, kimyasal yapısı ve maruz kalma seviyelerini ve ürünün kullanımına sunulduğu hedef kitlenin veya ürünün uygulanacağı bölgenin belirgin mazur özellikleri göz önünde bulundurularak TİTCK Kozmetik Yönetmeliği’nin 12. maddesi gereğince bitmiş üründe yapılan Kozmetik Güvenlik Değerlendirmesi Raporu’nu (Cosmetic Product Safey Report/CPSR9) kapsar.
Kozmetik Ürün Güvenlilik Değerlendirmesi Raporu Kimler Tarafından Hazırlanmalıdır?
Kozmetik Ürün Güvenlilik Değerlendirmesi Raporu’nun, eczacılık diplomasına sahip bir kişi tarafından veya tıp, diş hekimliği, biyoloji, kimya, biyokimya, mikrobiyoloji veya eşdeğer diplomaya sahip toksikoloji dalında veya kozmetik ürün güvenlilik değerlendirmesi alanında sunulan teorik ve uygulamalı müfredat programını tamamlayanlara verilen bir belgeye sahip kişiler tarafından hazırlaması gerekmektedir.
Kozmetik Ürün Bilgi Dosyası – Teknik Dosya
5324 sayılı Kozmetik Kanunu gereğince kozmetik ürünlerin piyasaya arz edilmeden önce Sağlık Bakanlığına bildirimlerinin yapılması zorunludur.
TİTCK Kozmetik Yönetmeliği’nin 12. maddesi, Ürün Bilgi Dosyası’na (ÜBD) ilişkin hükümleri içermektedir. Üretici/ithalatçı firmalar, piyasa gözetim ve denetimi için bakanlığın talebi ile belirtilen bilgileri içeren ürün bilgi dosyasını firmalarında hazır bulundurmak zorundadırlar.
Serbest Satış Sertifikaları (Deklarasyon)
Serbest Satış Sertifikası veya diğer adıyla Kozmetik İhracat Sertifikası kozmetik ürünlerin ihracatı için alınması gerekli olan önemli bir belgedir. Kozmetik ürünlerin yurt dışına ve özellikle Arap ülkelerine satışı sırasında Serbest Satış Sertifikası bir gereklilik olarak gösterilmektedir. Serbest Satış Sertifikası Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından düzenlenmektedir.
Bu sertifikanın alınabilmesi için bahsi geçen ürünlerin UTS sistemine kayıtlı olmaları gerekmektedir. Firma tarafından kayıt altına alınan 50 ürüne kadar Kozmetik İhracat Sertifikası düzenlenebilmektedir. Sertifika alımı için başvuruyla ilgili olan ürünlerin güvenlik değerlendirmelerinin tamamlanmış olması gereklidir.
Sertifikanın alınması için bakanlığa yazılacak dilekçe ve deklarasyon yazısının ardından gereken ödemeler yapılmalıdır. Ödeme sonrası Kozmetik İhracat Sertifikası başvurusu Kozmetik Ürünler Daire Başkanlığına yapılabilir.
SUN Danışmanlık olarak 16 yıllık tecrübemiz ile Sağlık Bakanlığı Kozmetik Ürün İmalatı, İthalatı ve İzin İşlemleri konusunda profesyonel destek sunmaktan mutluluk duyarız.
Kozmetik Ürün Üretim İzni ve Kozmetik Ürünlerin İthalatı konularında daha fazla bilgi almak için;
https://www.titck.gov.tr/faaliyetalanlari/kozmetik/kozmetik-mevzuati