';
side-area-logo

Güvenlik Bilgi Formu (GBF) Danışmanlığı

Güvenlik Bilgi Formu (GBF) Nedir?

Tehlikeli kimyasal ve maddeler ile çalışırken iş güvenliğinin gerekli ölçülerde sağlandığını gösteren belgedir. Bu belge hem Türkçe hem İngilizce olmak üzere her iki dilde de hazırlanmaktadır. İş güvenliği sağlanırken aynı zamanda işin yapıldığı çevrenin de korunması işin gerekli önlemlerin alındığını gösterir.

İthal kimyasalların piyasaya arz edilmeleriyle beraber Türkçe dilinde Güvenlik Bilgi formu bulundurmaları zorunludur.

1920x1280

Güvenlik Bilgi Formu (GBF) ne işe yarar?

Yeni yayınlanan ”zararlı maddeler ve karışımlara ilişkin güvenlik bilgi formları hakkında yönetmelik” çerçevesinde artık iş yerlerinde bahsi geçen tehlikeli kimyasal maddelerin kullanımında maddeyi üreten, ithal eden, ürün içeriği, ürün ve bilişenlerinin tehlikeleri belirtilen güvenlik bilgi formu vesilesiyle bildirilecek olup sonrasında yapılan akreditasyon işlemi ile iş yerinin bu kimyasalları kulanım ehliyeti olduğu anlaşılacaktır.
Güvenlik bilgi formu, kimyasal ürün, üreten, satan veya üretimde kullanan her işletme için alınması zorunlu bir belgedir. Güvenlik bilgi formunu yalnızca eğitim almış sertifikalı uzmanlar hazırlayabilir. Güvenlik bilgi formları hazırlayan firma yetkililerinin sürekli takibinde olmalıdır. En son yayınlanan yönetmeliğe göre zararlı kimyasallar ya da karışımlar satan üretici, tedarikçi veya alt dağıtıcılar müşterilerine Güvenlik Bilgi Formlarını göstermekle yükümlüdürler. Yangın, kimyasal sızıntı, marufiyet gibi durumlarda yine gözetim belgesinin geçerlilik süresi ve içeriği incelemeye aranan önemli hususlar arasındadır. Buna göre is güvenliğinin tam anlamıyla sağlanması ve belgelenmesi için Gözetim belgesi almak isteyen firmalar danışmanlığımız aracılığı ile belgelerini temin edebilirler.

Nasıl başvuru yapılır?

Bu belgenin hazırlanma süreci ve belge takibinde danışmanlık firmamız tarafından isteyen firmaya gereken belgelerin hazırlanması hususunda destek verilecektir. Bu belgenin sağlanması aynı zamanda Türkiye’de de 10 yıl içerisinde işleme alınması beklenen E-SDS (genişletilmiş güvenlik sistemi) içinde gereklidir.

Güvenlik Bilgi Formunda kimyasal maddeyi üreten, ithal eden, ürün içeriği, ürün ve bileşenlerinin tehlikeleri, kullanım, depolama, taşıma ve acil durum çözümleri hakkındaki bilgilerle, tehlikeye maruz kalınması halinde alınması gereken sağlık, çevre ve yangın tedbirleri, bertaraf, toksikoloji, Eko toksikoloji vb. birçok detaylı bilgileri içerir.
Mevcut mevzuata göre;

15.1 Madde veya Karışım için geçerli güvenlik, sağlık ve çevresel düzenlemeler/mevzuat İlgili yönetmelikler

Kullanım izinleri ve/veya kısıtlamaları:

İzinler: Kullanım kısıtlamaları: Uçucu organik bileşenlerin emisyonlarının kısıtlanmasına dair bilgiler
Meslek kısıtlamaları: Diğer yönetmelikler, kısıtlamalar ve yasaklama yönetmelikleri:

15.2 Kimyasal Güvenlik Değerlendirmesi:

Bu madde/karışım için tedarikçi tarafından herhangi bir Kimyasal Güvenlik Değerlendirmesi gerçekleştirilmemiştir.
SUN Danışmanlık olarak 16 yıllık tecrübemiz ile ilgili yapılacak iş kapsamında sizlere profesyonel destek sunmaktan mutluluk duyacağımızı bildirmek isteriz.